19 april – Landelijke Dag Tegen Pesten

In Nederland worden jaarlijks veel mensen gepest, van kinderen tot bejaarden. Pesten is een ernstig probleem met verstrekkende gevolgen voor zowel de gepeste persoon als de bredere gemeenschap. Het kan leiden tot ernstige emotionele en fysieke schade, zoals depressie en vermindering van zelfwaardering. Daarnaast heeft pesten ook negatieve effecten op groepssfeer en prestaties. Het is belangrijk om pesten aan te pakken om maatschappelijke problemen zoals gebrek aan respect en discriminatie te voorkomen.”

Pesten heeft een verwoestende impact op slachtoffers, omstanders, teamgenoten, werkgevers, scholen, woonzorgcentra, sportverenigingen en zelfs pesters. De littekens van pesten blijven decennia later voelbaar bij zowel slachtoffers als pesters. Naast emotionele schade brengt pesten ook aanzienlijke kosten met zich mee voor organisaties, sportverenigingen en scholen. Als pesten in een klas, groep of team voorkomt, is dit een duidelijk signaal dat leden zich niet veilig voelen. Vaak gaat pesten gepaard met andere vormen van ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld. 

Pesten is geen kinderspel! Hier zijn enkele alarmerende cijfers

 • Sport → 1 op 5 leden wordt gepest(zowel kinderen als volwassen leden) 20%Jan Joost
 • Werk → 1 op de 8 werknemers wordt gepest
 • Woonzorgcentra & Verpleeghuizen → 1 op de 5 bejaarden wordt gepest 20%
 • Onderwijs
  • Basisscholen (PO) → 1 op de 10 kinderen wordt gepest (CBS)
  • Voortgezet Onderwijs (VO) → 1 op de 20 jongeren wordt gepest (CBS) 
  • Online Pesten / Cyberpesten → 1 op de 5 jongeren wordt online gepest (CBS). ) 
  • MBO, Hogescholen & Universiteit → 7% van de studenten worden gepest
  • LHBTIQ+ →Het percentage lesbische, homoseksuele en biseksuele leerlingen dat wordt gepest, is twee keer hoger dan het percentage heteroseksuele leerlingen dat te maken krijgt met pesterijen. Zie alle cijfers.

Goed nieuws is dat pesten in maar liefst 57% van de gevallen binnen 10 seconden stopt wanneer de PEER pressure group (*) ingrijpt. Deze groep bestaat uit mensen in de nabijheid van de pestsituatie, zoals vrienden, klasgenoten, collega’s of andere omstanders. Als omstanders hebben we de kracht om pesten te stoppen en een enorme impact te hebben.

Lees meer over de Cijfers & Feiten