BARE – Een musical over homoseksualiteit in de kerk

Vaak wordt gedacht, dat het christendom en de christelijke kerken homoseksualiteit veroordelen en leden van de LHBTIQ+ – gemeenschap buitensluiten. Gezien bepaalde uitspraken en acties van sommige gelovigen is dat helaas begrijpelijk, maar toch láng niet het hele verhaal.

Zo moest de musical ‘BARE – A Pop Opera’ in Nederland vanwege bedreigingen vanuit orthodox-christelijke hoek eerder onder politiebescherming worden opgevoerd. Terwijl leden van de LHBTIQ+ – gemeenschap in de meeste christelijke gemeenschappen al jaren welkom zijn, volop meedraaien en ook kunnen gaan trouwen.

Als Protestantse Gemeente Noordwijk en Windkracht 3pt0 willen wij hierin graag kleur bekennen en de LHBTIQ+ – gemeenschap een hart onder de riem steken: Deze zomer hijsen wij de regenboogvlag en geven wij de musical ‘BARE – A Pop Opera’ – voor het eerst in Nederland – een thuis bínnen de kerk!
BARE volgt een eindexamenklas op de katholieke kostschool St. Cecilia. De groep worstelt met kwesties als (homo)seksualiteit, identiteit, mentale gezondheid en geloof. Jason, de populaire atleet, is bang voor de gevolgen van het mogelijk aan het licht komen van zijn homoseksuele relatie met Peter, terwijl Pe-ters drang om uit de kast te komen alsmaar sterker wordt. Vinden zij binnen het geloof de steun waar zij naar zoeken? Ondertussen probeert de groep een productie van Romeo en Julia op te zetten, waarbij al snel blijkt dat iedereen met zijn eigen problemen worstelt. Wanneer de spanningen steeds hoger oplo-pen begint iedereen aan zichzelf te twijfelen en lijkt Gods pad moeilijker te vinden dan ooit.

Via zijn aangrijpende teksten en de indringende muziek raakt BARE zijn publiek recht in het hart. De thema’s van dit prachtige stuk zijn actueel en confronterend: Onderwerpen als liefde, geloof, hoop en (homo)seksualiteit maar ook onzekerheid en angst zijn natuurlijk altijd relevant. Maar komen, wat Windkracht 3pt0 en de Protestantse Gemeente Noordwijk betreft, vooral ín de kerk vol tot hun recht.

Daarom presenteren wij, in combinatie met een voorlichtingsprogramma over seksuele en genderdiver-siteit in Bijbel en kerk(geschiedenis), samen met Stichting MAE, Bare – A Pop Opera in de Buurtkerk in Noordwijk aan Zee. Kaartjes (€21,50) voor de voorstellingen op 1 juni (19uur) en 2 juni (12uur en 17uur) zijn vanaf 1 maart verkrijgbaar. Een mooie manier om Pride-maand juni af te trappen!