In EOdoc ‘Wanneer ga ik het ze vertellen?’ durft Wilke Stuij eindelijk haar geheim te delen

Wilke Stuij (28) is een bekend gezicht van BEAM, de jongerencommunity van de EO. Ze spreekt regelmatig in kerken door heel Nederland. Haar geaardheid houdt ze angstvallig verborgen, omdat ze bang is voor het oordeel van medechristenen. Onder andere door reacties op de EO-socials bij lhbti-onderwerpen durft ze niet eerlijk te zijn. Naast haar familie, vrienden en directe collega’s weet bijna niemand dat Wilke al jarenlang een relatie heeft met een vrouw. Om eindelijk haar angst onder ogen te komen en kwetsbaar en eerlijk te zijn, maakte ze de korte EOdoc Wanneer ga ik het ze vertellen? De documentaireis nu op het Youtube-kanaal van NPO 3 te zien.

Wilke Stuij spreekt sinds het begin van de coronatijd in de door de EO uitgezonden BEAM Kerkdiensten. Hierdoor wordt ze door kerken uitgenodigd om ook daar voor te gaan. Ook bij kerken waar het voor lhbti’ers officieel niet is toegestaan een rol in een kerkdienst te vervullen. En zo spreekt ze, met haar geheim, in kerken waarvan ze niet weet of ze daar wel mag voorgaan.

Kwetsbaar
Toch voelt dit voor Wilke niet oké. Ze roept in haar toespraken in kerken en op tv op om eerlijk te zijn, om kwetsbaar te zijn en deelt dat God ondanks alles onvoorwaardelijk van je houdt. Waarom durft ze zelf dan niet kwetsbaar te zijn? Waarom is ze bang voor gedoe en afwijzing en welke gevolgen heeft dit jarenlange verstoppen op haar zelfbeeld?

Voorgangers
In de korte documentaire Wanneer ga ik het ze vertellen? besluit Wilke dat het tijd is om zichzelf te laten zien. Ze houdt zichzelf een spiegel voor en voert openhartige gesprekken met haar moeder en met een coach over haar coming out en de angst voor afwijzing. Daarnaast gaat ze het gesprek aan met voorgangers over haar toekomst als spreker binnen de kerken die haar eerder met open armen ontvingen. Wat betekent haar coming out voor haar sprekerscarrière? Tijdens haar toespraak in de paasdienst van EO BEAM op NPO 2 van afgelopen zondag waagt ze de sprong in het diepe en deelt ze over haar geheim.

Voorbeeld

Wanneer ga ik het ze vertellen? geeft een openhartige en intieme kijk op Wilke’s reis naar zelfacceptatie, openheid en authenticiteit. Voor gelovige lhbti’ers is zelfacceptatie en angst voor het oordeel van anderen vaak een worsteling. Dit is voor Wilke één van de redenen om deze documentaire te maken: “Allereerst heb ik deze docu gemaakt als stok achter de deur voor mezelf om écht stappen te zetten en moedig te zijn. Dat is gelukt. Daarbij hoop ik dat mijn verhaal kijkers inspireert om zelf ook moedig te zijn. In veel kerken zijn lhbti’ers een ‘agendapunt’. Met deze docu hoop ik dat kerken en voorgangers zien hoe klem mensen als ik komen te zitten door officiële standpunten. Hopelijk leidt mijn verhaal tot minder polarisatie en meer kwetsbare gesprekken.”