Oproep Queer Migration stories gezocht!

Voor een fototentoonstelling in de Centrale Bibliotheek Den Haag (i.s.m. stichting Humans of Film) zijn we op zoek naar verhalen van queer personen die noodgedwongen moesten verhuizen om ergens te wonen waar zij zichzelf kunnen zijn. We doelen in onze zoektocht op queer personen woonachtig in de stad Den Haag, die hebben moeten migreren van het buitenland naar Nederland, van het platteland of de ‘bible belt’ naar de grote stad, of vanwege een minder queer vriendelijke woonomgeving in de stad naar een andere wijk moesten verhuizen. Deze tentoonstelling zal openen tijdens de Queer History Maand in maart 2023.

Waarom willen we deze verhalen vertellen?

Hoewel noodgedwongen migratie een ieder kan overkomen (vanwege oorlog of dergelijke), speelt migratie toch vaker een grotere rol in de levens van queer personen wereldwijd. De één woont in een land waar jezelf zijn (queer out en proud) verboden is. Andere queer persoon kunnen opgroeien in kleinere plaatsen, dorpen (zoals bijvoorbeeld in de bible belt) waar men niet de ruimte vindt om zichzelf te zijn. Soms kan het ook voorkomen dat geloof een rol speelt. Maar ook in een grote stad als Den Haag kunnen queer personen opgroeien in een wijk, straat of buurt waar ze zichzelf nooit konden zijn. Natuurlijk zijn er ook queer personen die het geluk hebben om in een omgeving op te groeien die hen accepteert, wat in een land als Nederland gelukkig steeds vaker voorkomt. Desondanks blijft het belangrijk om ons te realiseren dat het percentage queer personen die moeten verhuizen om zichzelf te kunnen zijn, toch aanzienlijk groter is.

Wat is het doel van de tentoonstelling?

Door het tonen van de verschillende verhalen en de portretten (van een gemêleerde groep lhbti+-personen, mensen van kleur, mensen met een beperking), willen we bezoekers bewust maken, aan het denken zetten en zichzelf of de wereld laten bevragen over dit onderwerp. Door dit te doen maken we deze ervaringen van queer personen die moesten verhuizen/migreren bespreekbaar voor een groter publiek dat zich hierin kan herkennen of zelfs geheel niet. Door ervoor te zorgen dat mensen met deze verhalen geconfronteerd worden, kunnen we bewustwording teweeg brengen en een gesprek op gang brengen. Maar ook willen we in zekere zin mensen stimuleren om daarmee verbinding en begrip voor elkaar te creëren onder stads- en buurtbewoners en bezoekers van de bibliotheek.

Hoe sluit dit aan op Queer History Month?

Queer history month gaat voornamelijk over het terugkijken naar onze queer geschiedenis. Maar ook zijn er geschiedenissen die altijd door de jaren heen hebben plaatsgevonden en nog steeds plaatsvinden, maar nooit zijn verteld. Door middel van deze expositie willen we deze kleine maar super belangrijke geschiedenissen van individuele personen een plek geven.

Wat gaat er gebeuren?

We werken samen met twee geweldige jonge queer fotografen die op een unieke wijze een connectie, maken met de persoon die ze gaan portretteren. Wanneer de aanmeldingen binnenkomen, maken we een eerst voorselectie, en gaan we de mensen benaderen. Zodra deze selectie af is, wordt er een afspraak met je gemaakt voor een fotoshoot, en ook een afspraak voor het interview.

Het is mogelijk om op een anonieme en toch ook artistieke wijze gefotografeerd te worden, of je
naam kan geanonimiseerd worden en of gepseudonimiseerd. De verhalen zullen zo goed mogelijk opgeschreven worden, en vanzelfsprekend willen we dat je ook naar de laatste draft kijkt om eventueel verbeteringen aan te geven. We blijven daarna in contact over activiteiten die plaatsvinden waar je bij mag zijn (als bezoeker of participant/panellid). Het is echter niet verplicht dus we begrijpen het ook als je alleen je verhaal kwijt wilt, maar niet mee wilt doen aan de overige activiteiten.

Wil je meedoen? Neem dan contact met ons op.

Ben je nieuwsgierig geworden of zie je hier een geweldige buitenkans om je verhaal te vertellen en
zichtbaarheid te vergroten? Stuur dan een bericht (met een korte motivatie en of kort je verhaal) waar je
aangeeft dat je interesse hebt naar; lgbtqhumansofamsterdam@gmail.com.

Je zal dan meer informatie ontvangen over de afspraak met de fotograaf en het moment van interviewen.

Hartelijke groeten,
Feargal Agard

Project | LGBTQ Humans of Amsterdam
Stichting Humans of Film